Laman blog Cekap Komputer kini telah berpindah ke http://blog.cekapkomputer.com anda boleh mendapatkan info-info dari Cekap Komputer di blog tersebut Photobucket Photobucket

Wednesday, May 28, 2008

Recuva penyelamat fail anda yang terdelete secara tidak sengaja

Pernahkan suatu masa anda ter"delete" fail penting anda??tentu anda berasa sedih dan marah apabila fail yang anda sayangi di"delete" samada dengan sengaja ataupun tidak.
Usah risau terdapat cara dan perisian untuk anda mengembalikan data/fail anda tersebut.Salah satu caranya anda boleh menggunakan perisian Recuva .

untuk maklumat lanjut mengenai perisian recuva nie rujuk laman webnya.
http://www.recuva.com/
Perisian ini adalah percuma dan anda boleh mendownloadnya di http://www.recuva.com/download

Bagaimana menggunakan perisian recuva ini?baiklah pada post kali ini saya akan tunjukkan sedikit sebanyak cara menggunakankan perisian ini.

Selesai anda download dan install perisian tersebut.Buka perisian tersebut.

Apabila mesej seperti dibawah dipaparkan klik butang "Next"


Kemudian Pilih kategori data apa yang anda ingin cari samada gambar,music,document dan sebagainya.Kemudian klik butang Next.Jika anda pasti dan tahu dari fail yang anda hendak cari kerja pencarian lebih mudah,jika tidak pilih sahaja "I'm not sure".


Kerja pencarian untuk recover fail anda akan dimulakan klik butang "start"Tunggu sehingga proses pencarian fail yang telah di"delete".
Selepas itu data2 yang telah terdelete ada dipaparkan.Tandakan fail tersebut kemudian klik butang " Recover" dan kemudian pilih lokasi dimana anda hendak menyimpan fail atau data yang anda recover tadi.

1 comments:

Anonymous said...

leh xdptkn balik file yg dah hilang selepas pc diformat??tq..