Laman blog Cekap Komputer kini telah berpindah ke http://blog.cekapkomputer.com anda boleh mendapatkan info-info dari Cekap Komputer di blog tersebut Photobucket Photobucket

Monday, April 27, 2009

Berhati-hati dengan virus sality.y !! ( 2 )


Bagi mereka yang masih terkena virus sality ini,anda boleh cuba menggunakan Norman Malware Cleaner , adalah lebih baik anda membuka norman malware ini melalui safemode....kerana jika tidak virus sality ini akan cuba untuk menjangkiti Norman Malware Cleaner kerana virus sality ini akan menjangkiti perisian .exe .Selain itu avira versi percuma juga dapat mengesan virus ini,dan membaiki fail2 yang dijangkiti,tetapi ada juga perisian-perisian simpanan kita yang rosak teruk akibat virus ini...Download avira percuma terbaru disini Avira AntiVir Personal - FREE Antivirus

Tuesday, April 21, 2009

Senarai blog komputer dalam bahasa melayu!
Dalam beberapa hari ini,saya melihat ada beberapa link dari blog tertentu dan apabila menjejaki blog tersebut saya terjumpa satu artikel mengenai "senarai blog komputer bahasa melayu".Artikel ini amat menarik bagi saya kerana ianya membantu blog-blog komputer dalam bahasa melayu,terima kasi kepada penulis blog jomphp kerana mulakan artikel ini.

Di bawah merupakan antara blog-blog komputer dalam bahasa melayu yang popular :http://cekapkomputer.blogspot.com/
Blog ini dihasilkan oleh E_peace6679,seorang juruteknik komputer dari Sabah...Blog ini banyak memberi anda info mengenai penyelenggaraan komputer dan banyak lagi.

http://baikipc.wordpress.com/
Masalah Komputer ditulis oleh PakNik, di mana beliau berkongsi pengalamannya dalam membetulkan komputer pelanggan.
http://blog.anjungpc.com/
Anjung PC mengandungi artikel yang berkaitan dengan komputer dan perniagaan internet, daripada Starline.http://adamasalahbarunakcari.blogspot.com/
Meskipun nama blog ini agak panjang, namun ianya berbaloi untuk disimpan ke dalam bookmarks anda. Artikel komputer di sini biasanya bersifat teknikal, lebih-lebih lagi apabila ia berkaitan dengan sekuriti. Blog ini diuruskan oleh TMUkmkd.
http://amanz.my/
Amanz adalah antara satu-satunya blog komputer tempatan yang khusus kepada berita teknologi sahaja. Ianya meliputi perkembangan teknologi semasa baik di peringkat global mahupun tempatan. Pemilik blog ini, Aman, juga menulis tentang berita Linux di LinuxMalaya.

http://jomphp.com/
JomPHP mengandungi tips-tips komputer dan internet, serta tutorial pengaturcaraan web seperti PHP dan HTML. Ditulis oleh EiNS dan Cyberfly.

http://dilarangmelarang.com/
Dilarang Melarang adalah sebuah blog peribadi milik Marzuki. Selain daripada entri peribadi, ia juga mengandungi tutorial dan panduan bagi pengguna Blogspot.http://eriyza.via.my/
Blog milik Eriyza ini banyak menceritakan tentang tips komputer khususnya buat pengguna wanita, serta pelbagai tutorial yang berkaitan dengan pengubahsuaian Blogspot.

http://www.infomalaya.com/
InfoMalaya adalah berkonsepkan pengumpulan ilmu yang berkaitan teknologi, lebih-lebih lagi mengenai pembangunan web. Diketuai oleh Bat yang kacak, InfoMalaya juga mempunyai beberapa penulis tambahan seperti Azraai, Arynet, Junaidix, Affuan, Awqi_zar, IrfanJani, dan MK.

http://hardyw3b.wordpress.com/
Hardyw3b adalah blog peribadi milik Adi, dan mengandungi pelbagai artikel tentang perisian, terutamanya yang berkaitan dengan sumber terbuka.

http://www.mywindowsxp.info
MyWindowsXP ditulis oleh Dekan, dan mengandungi tips-tips dalam menggunakan Windows XP.

http://melayubuntu.blogspot.com/
Seperti namanya, Ubuntu Untuk Malaysia adalah sebuah blog yang fokus kepada Ubuntu dan sumber terbuka. Diketuai oleh Zul, Ubuntu Untuk Malaysia juga mempunyai beberapa penulis jemputan yang lain.

http://www.kongsiblog.org/
Kongsiblog mengandungi artikel yang berkaitan dengan komputer dan internet, daripada Sabri Ahmad.

http://killvearn.com/blog/
Kill-Vearn merupakan sebuah blog peribadi milik Syah, yang juga mempunyai tips-tips dalam penggunaan perisian dan internet.

http://kedaigambarku.co.cc/
Kedai Gambar Ku ditulis oleh Hafiz, dan mengandungi tips dan tutorial komputer terutamanya yang berkaitan dengan Photoshop.http://sembangkomputer.com/
Sembang Komputer mengandungi pelbagai tips dan tutorial dalam menggunakan perisian, serta penyelesaian kepada masalah komputer yang selalu dihadapi. Diketuai oleh MK, Sembang Komputer juga mempunyai beberapa penulis jemputan seperti NoktahHitam dan Life4Hire.

http://waidakmy.com/
Seperti namanya, blog Wanita & Komputer ditulis WaidaKmy, bertujuan untuk membantu wanita dalam penggunaan komputer.

http://www.techit.com.my/
TechIT mengandungi artikel tentang berita teknologi, gajet, dan permainan komputer.


http://sifoo.com/
Sifoo adalah sebuah laman web portal yang memfokuskan kepada bidang grafik dan multimedia. Pelbagai tutorial dan muat turun yang berkaitan dengan Photoshop boleh didapatkan di sini. Sifoo diasaskan oleh Imran Abdul Jabar.sumber asal : sembangkomputer.com

Monday, April 20, 2009

Berhati-hati dengan perisian antivirus palsu seperti WinPC Defender!

Bagi sesiapa yang tertipu dengan antivirus ini tentu terpaksa membeli antivirus palsu ini,seorang kawan juruteknik mengajukan masalah ini kepada saya tempoh hari....sebenarnya ini bukanlah perisian antivirus sebenar,ianya adalah adware yang memaksa kita untuk membeli antivirus ini...caranya ialah ia akan kesan kononnya terdapat banyak virus dan spyware dalam komputer kita dan untuk membolehkannya membuat virus2 tersebut anda kena membeli full version antivirus ini,dan antivirus ini akan memperingatkan ada setiap beberapa minit dan ini akan menganggu tugas harian anda bersama komputer kesayangan anda...contoh antivirus palsu ini ialah WinPC Defender

WinPC Defender description

WinPC Defender is another way for scammers to get your money. Win PC Defender is presented as a security program while it’s not able to perform a single function of a security tool. The program is designed to look like an anti-spyware and this tricks people into purchasing it.WinPCDefender is a clone on annoying XP PoliceAntivirus fraud (learn more about XP Police Antivirus).

WinPC Defender is usually installed by trojan which gets on a system disguised as video codec. Once Win PC Defender in on board, it demands paying $49.99-$99.99 for deleting computer infections. The tool isn’t capable of detecting malwares; it simply targets your money by loading falsified infection alerts.
WinPC Defender automatic detection


p/s Antara bahan yang penting untuk membuang antivirus palsu ini ialah :1 - Process Explorer

http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx

2 - Autoruns for Windows


http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

3 - Unlocker 1.8.7

http://www.filehippo.com/screenshot/unlocker/4105_2/

Suda ada bahan nie,buka Process Explorer tu....dan cari WinPC nie...right klik..end process...

Matikan proses-proses dan del fail-fail tersebut:
WinPC Defender.exe
pcdefender.exe
install.exe
7339880.exe
1234.exe

pastu buka Autorun...cari juga WinPC nie dan del di bahagian startup dan bahagian2 yang ada kaitan ngan spyware nie.

Kemudian guna Unlocker nie untuk musnahkan fail2 WinPC nie(Unlocker nie bagus gunanya untuk kita del fail-fail yang x dapat di del dengan cara biasa)

Elakkan memasuki laman web WinPC ini :
win-pc-defender.com
xp-police-09.com
xp-police-2009.com
xp-police-antivirus.com
xp-police-av.com
xp-police-engine.com
xp-police.com
viewworldmy1.com

Delete Registry ini :
HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\ext\stats\{96ad72e4-2e2b-4ffc-a5bb-279c2714af12}
HKEY_CURRENT_USER\software\winpc defender
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\classes\clsid\{96ad72e4-2e2b-4ffc-a5bb-279c2714af12}\programmable
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\classes\typelib\{a54dc52d-7aad-4d40-a126-337211631edc}
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\classes\typelib\{a54dc52d-7aad-4d40-a126-337211631edc}\1.0\0
HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\browser helper objects\{96ad72e4-2e2b-4ffc-a5bb-279c2714af12}


Delete juga benda nie :
7339880.exe
ieocx.dll
%appdata%\pcdefender.exe
%desktopdirectory%\winpc defender.lnk
%startmenu%\winpc defender.lnk
install.exe
ieocx.dll


Topik mengenai antivirus palsu ini ada dibincangkan disini,
http://forum.kjksb.net/viewtopic.php?f=5&t=82

Perjumpaan KKLUG(Kota Kinabalu Linux User Group) 7 april 2009


Pada 7 April ini jam 7.30 malam yang lalu,satu perjumpaan KKLUG(Kota Kinabalu Linux User Group) telah diadakan di Restoran Salim secara tidak formal...group ini adalah masih baru dan setakat ini baru mempunyai 5 orang ahli....dan dari semasa ke semasa,bilangan ahli KKLUG ini akan meningkat....

Salam sejahtera. KK LUG (Kota Kinabalu Linux USer Group) atau dalam Bahasa Melayunya Kumpulan Pengguna Linux Kota Kinabalu ialah satu pertubuhan NGO yang tidak berdaftar, yang mana ahlinya adalah terdiri daripada pengguna Linux di kawasan Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia. Ia bertujuan untuk memudahkan interaksi sesama pengguna sistem operasi Linux, dan berkongsi maklumat tentang bagaimana menggunakan Linux dalam aktiviti komputer seharian.

Dengan adanya group ini,kita yang meminati ubuntu dialu-alukan menyertai group ini....group ini sesuai untuk mereka yang baru dalam dunia linux ini...seperti saya sendiri,linux masih dianggapkan baru dan saya sangat mengkagumi dengan keupayaan Ubuntu ini.


perbincangan mengenai KKLUG ini anda boleh bincangkan disini,
http://forum.cekapkomputer.com/viewtopic.php?f=34&t=42

Sunday, April 05, 2009

Tip Menukar Avatar untuk Forum Cekap Komputer

Baiklah disini saya ingin post mengenai cara menukar avatar untuk forum anda di forum.cekapkomputer.com...tutorial ini juga boleh digunakan bagi mana-mana forum yang menggunakan phpbb.Cara ini adalah sangat mudah dan sesuai untuk dijadikan panduan kepada pengguna yang baru belajar berforum.

Lihat Gambarajah dibawah.


Pertama sekali,Cari dan Klik butang "User Control Panel " seperti gambarajah di atas.

Kemudian klik pada tab Profile,kemudian pergi ke bahagian "Edit Avatar"
Kemudian klik pada butang "Browse" dan kemudian cari gambar anda untuk diupload.Setelah selesai upload...Klik pada butang "Submit"


Perhatian : Untuk forum Cekap Komputer,Maksimum untuk saiz gambar anda dialah 150 pixel x 150 pixel. Dan tidak lebih dari 9.91 kb...Harap Maklum...

Saturday, April 04, 2009

Forum CekapKomputer (Update 1)

Baiklah setelah membuat beberapa perubahan template untuk forum CekapkKomputer ini,akhirnya saya dapat menyediakan template yang sesuai untuk forum ini....anda boleh memberi sebarang komen-komen untuk meningkatkan lagi mutu forum ini....

Setakat ini terdapat beberapa ruangan yang anda boleh gunakan untuk berkongsi masalah anda...Terdapat juga group khas untuk chatter-chatter IRC....satu ruangan IRC akan disediakan untuk membolehkan anda berkongsi script anda dan lain-lain...namun ruangan ini hanya untuk chatter-chatter sahaja tidak dibuka untuk ahli biasa.

Perhatian : Untuk mengelakkan "spam",Akaun ahli-ahi baru diaktifkan dalam masa 48jam...Sebarang akaun yang didaftarkan melalui ip barat atau menggunakan proxy akan dibatalkan serta-merta,ini untuk mengelakkan akaun spam..


http://forum.cekapkomputer.com


beberapa ruangan akan ditambah dari semasa - semasa....harap maklum..