Laman blog Cekap Komputer kini telah berpindah ke http://blog.cekapkomputer.com anda boleh mendapatkan info-info dari Cekap Komputer di blog tersebut Photobucket Photobucket

Sunday, April 06, 2008

Membuat gambar bergerak menggunakan Adobe ImageReady

Pada kali ini saya akan tunjukkan kepada anda cara membuat gambar bergerak berformatkan GIF menggunakan Adobe ImageReady.Saya akan tunjukkan satu persatu caranya supaya anda mudah memahami.Untuk memudahkan anda saya akan sertakan gambarajah membuat gambar bergerak ini satu persatu.

 1. Mula-mula anda perlu edit sebuah gambar menggunakan Adobe Photoshop…anda boleh edit apa sahaja gambar yang inginkan…jangan lupa meletak perkataan yang menarik untuk mencantikan gambar yang anda edit. 1. Apabila anda selesai membuat sebuah gambar yang cantik menggunakan Adobe photoshop,anda perlu memindahkan gambar tersebut ke Adobe ImageReady untuk edit gambar tersebut supaya kelihatan bergerak caranya untuk menukar ke adobe ImageReady ialah dengan…Klik butang seperti gambarajah dibawah.


 1. Satu tetingkap baru Adobe ImageReady akan muncul….Gambar yang anda edit tadi akan dipindahkan disini,Apa yang anda perlu lakukan sekarang ialah bina layer animation baru caranya ikut gambarajah dibawah... Klik Copy Frame4. Selepas anda klik butang “Copy Frame”,anda perlu klik “Paste Frame” untuk membuat layer animation baru.Satu tetingkap akan keluar selepas itu…pilih “Paste After Selection” kemudian OK .

 1. Anda boleh membuat beberapa layer Animation baru,contoh yang saya buat adalah 4 layer Animation.Apa yang anda perlu lakukan ialah :
 • Klik pada layer animation kedua.
 • Kemudian klik pada layer untuk perkataan atau gambar pada gambar yang yang anda telah edit.
 • Gerakkan perkataan/gambar tersebut ke arah yang anda inginkan.
 • Lakukan perkara yang sama kepada layer2 perkataan dan gambar yang lain.
 1. Apa yang anda perlu lakukan ialah lakukan perkara yang sama kepada layer yang lain.

 1. Apabila selesai anda perlu edit masa pada layer itu bergerak.caranya klik pada bawah layer animation tersebut (0 sec) .anda boleh letakkan saat gambar iitu akan bergerak. 1. Apabila selesai simpan gambar anda kepada format GIF.Caranya ialah

Klik ke File à Save Optimized As..

Langkah terakhir,letakkan nama gambar anda tersebut dan Save.Selesai :) Lihat hasil gambar yang anda buat tadi.amcm menjadi ke??hehe :)..

Selamat menimbah ilmu di Cekap Komputer dot blogspot dot com

0 comments: