Laman blog Cekap Komputer kini telah berpindah ke http://blog.cekapkomputer.com anda boleh mendapatkan info-info dari Cekap Komputer di blog tersebut Photobucket Photobucket

Tuesday, April 22, 2008

Kunci fail peribadi anda tanpa menggunakan sebarang perisian khas..

Pada post kali ini saya akan tunjukkan kepada anda cara untuk melindungi fail peribadi anda menggunakan password tanpa menggunakan sebarang perisian khas.

Apa yang anda perlu lakukan pertama ialah buat satu folder.kemudian didalam folder tersebut buka satu notepad baru didalamnya.























Buka notepad tersebut,kemudian copy dan paste skrip dibawah ini.

@ECHO OFF
title Folder Private
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Private goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Private "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== password here goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Private
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Private
echo Private created successfully
goto End
:End



selepas itu,anda perlu meletakkan password anda di line 23.letakkan password anda di "password here"<---gantikan ini kepada password anda.

















kemudian save note tersebut kepada locker.bat(anda perlu save fail tersebut kepada format .bat)..







































satu fail baru locker.bat klik fail tersebut...kemudian folder private akan muncul...apa yang anda perlu lakukan ialah simpan fail2 peribadi anda disana...setelah selesai klik semula locker.bat tersebut...









fail anda akan dilock selepas itu dan icon dan nama folder private tersebut akan bertukar...













untuk membuka fail peribadi anda tadi,klik locker.bat tersebut dan masukkan password anda. :)












Selamat mencuba :)

sumber : http://rss.forum.lowyat.net/topic/632846

3 comments:

Tanakwagu said...

hi,

so far banyak dah antivirus yang saya guna. tapi yg paling lama bertahan ialan avg dan antivir(boleh pasang sekali).

saya pernah pakai kapersky dulu tp, pc jadi slow, entah kenapa walhal pc saya dah cukup power :)

Fortress said...

Salam...

Aku dah try tapi senang sangat nak tau @ tukar password tu. Cuma kene klik kanan kat file locker > pilih edit. Pastu tukar jer password. Dah boleh bukak. Pd sesapa yg cekap komputer mesti boleh bukak. Anyway, thanks. Nie merupakan satu info yg berguna jugak. Thanks.

razor said...

mmg mdah nk tgok password dia..
p aku wat cara len..file bat 2 aku simpan kat tmpat len...
bla nk gna copy msok lam folder tempat private 2 bkak...
da bis gna lock...
pas2 delete file bat 2..
xder spa taw kan katna kita ltak folder private...hehehehe