Laman blog Cekap Komputer kini telah berpindah ke http://blog.cekapkomputer.com anda boleh mendapatkan info-info dari Cekap Komputer di blog tersebut Photobucket Photobucket

Tuesday, July 28, 2009

Berhati-hati! Jangan jadi mangsa di dunia internet!

Seperti dalam artikel saya sebelum ini,cubaan oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk mencuri maklumat akaun bank kita kian menjadi-jadi...selalunya risiko besar tertumpu kepada mereka yang menggunakan khidmat online banking seperti maybank2u,cimb clicks dan sebagainya....baru2 ini banyak saya terima email palsu ini.....menurut email palsu ini,akaun bank kita mengalami masalah dan anda diminta untuk login ke akaun bank contohnya menggunakan maybank2u dan sebagainya...melalui email yang saya terima yang tidak tahu datangnya dari mana ini,mereka cuba untuk memperdayakan pengguna2 maybank2u....tentu sekali jika anda tidak membaca dengan teliti email ini akan terpedaya.....


contoh tajuk email yang anda terima kononnya dari maybank2u

jika anda teliti dengan betul anda boleh lihat pautan maybank2u bukanlah ke laman web rasmi maybank2u.....


tips utama untuk tidak terpedaya :


Jangan sesekali isi atau mempercayai sebarang email yang menyuruh anda mengisi maklumat2 penting anda terutama sekali berkaitan dengan akaun bank anda..! sentiasa berwaspada dengan dunia internet....banyak kebaikan dan keburukan darinya....

Bincangkan di sini http://forum.cekapkomputer.com/viewtopic.php?f=19&t=52

Wednesday, July 22, 2009

Kerajaan Malaysia cadang IPv6

KUALA LUMPUR 21 Julai - Malaysia bercadang menukar rangkaian Internet versi 4 (IPv4) ketika ini kepada Protokol Internet versi 6 (IPv6) berikutan peningkatan permintaan bagi ruang alamat Internet.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum berkata, langkah tersebut bertujuan membolehkan penyediaan kemudahan jalur lebar yang lebih canggih dan meluas di negara ini.

Beliau berkata, langkah itu sekali gus membantu semua universiti serta institusi penyelidikan dan pembangunan (R&D) di negara ini menjalin kerjasama di peringkat global dengan lebih berkesan.

''Inisiatif ini merupakan bukti komitmen kerajaan dan pengiktirafan terhadap peranan penting yang dimainkan oleh infrastruktur komunikasi terkini bagi menyokong pembangunan penyelidikan dan kegiatan itu di negara ini,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Mesyuarat Rangkaian Penyelidikan dan Pendidikan Malaysia (Myren) dan Rangkaian Terkini Asia Pasifik ke-28 (APAN) anjuran bersama Myren, Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM) di sini hari ini.

Joseph memberitahu, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM43 juta kepada Myren bagi menghubungkan semua institusi pendidikan tinggi swasta, institusi penyelidikan kerajaan dan makmal industri swasta dengan pusat-pusat penyelidikan global.

Beliau berkata, peruntukan itu membolehkan kumpulan penyelidik di negara ini mengadakan hubungan serta kerjasama dengan institusi penyelidikan ternama dunia.

''Kerajaan menyedari bahawa dunia penyelidikan moden bergantung kepada kemajuan dalam infrastruktur dan teknologi komunikasi bagi menghasilkan, mengumpul, berkongsi maklumat, menyimpan serta mendapatkan semula maklumat.

''Sesetengah penyelidikan hanya dapat dimajukan melalui kemajuan dalam infrastruktur dan teknologi komunikasi serta kerjasama di antara penyelidik tempatan dan antarabangsa untuk terus bersaing,'' katanya.

''Joseph memberitahu, atas kesedaran itu, sejak dua dekad lalu, kerajaan telah mengambil langkah untuk menyediakan infrastruktur yang terbaik bagi penyelidikan dan pembangunan.

Katanya, salah satu strategi ialah untuk memastikan pada 2010 penembusan jalur lebar ke rumah-rumah di seluruh negara mencapai tahap 50 peratus.

Beliau berkata, kerajaan juga akan melaksanakan aktiviti di jabatan kerajaan dan sektor swasta bagi memastikan pelaburan di dalam jalur lebar menyokong pembangunan di dalam pendidikan, kesihatan, perkhidmatan kerajaan serta penyelidikan dan pembangunan.

''Usaha untuk mempromosikan institusi penyelidikan dan pembangunan tempatan mengadakan perkongsian dengan institusi antarabangsa dalam pembangunan teknologi rangkaian juga akan dilipatgandakan,'' katanya.


Sumber : http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0722&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_23.htmSunday, July 19, 2009

ebook percuma khas untuk ahli Cekap Komputer


ebook percuma dari Cekap Komputer ini adalah khas untuk Ahli Forum Cekap Komputer....ebook ini adalah himpunan artikel-artikel dari blog cekap komputer.Anda bebas mengedarkan ebook ini kepada rakan-rakan dengan syarat tidak menjualnya...


Isi Kandungan

1. 10 Top Hos Blog !
2. Perisian percuma dan berguna! CCleaner
3. Perisian yang ringan dan percuma Foxit Reader
4. Perisian yang ringan dan percuma Foxit Reader
5. Unlocker 1.8.6 perisian percuma yang berguna..
6. Cara Mudah Menggunakan Proxy pada Irc
7. Masalah NTLDR pada Windows XP
8. Membuat Dailer dengan cara mudah untuk streamyx dan ISP lain
9. Memotong Video Menjadi beberapa bahagian menggunakan VCD Cutter 4.04
10. Membuang amaran Genuine Windows XP dengan cara manual
11. Membuat Multi Login pada Yahoo! Messenger(YM)
12. Cara meningkatkan keselamatan Pc anda
13. Menyelesaikan Masalah Super Hidden pada sesebuah folder
14. Recuva penyelamat fail anda yang terdelete secara tidak sengaja
15. Menyelesaikan masalah tetingkap error pada startup Windows XP anda
16. Cara Install dan menggunakan IRC(secara ringkas)
17. Arahan “ping”
18. Elakkan diri dari menjadi mangsa penjenayah siber
19. Pasang fungsi "Wine" pada ubuntu anda
20. Memberi sedikit effect perkataan menggunakan Adobe Photoshop
21. Penyebaran virus melalui Friendster menggunakan Akaun rakan anda tanpa disedari!
22. Perisian percuma Notepad++
23. Berbaloi menaiktaraf PC lama anda?


Untuk memuatturun ebook percuma ini,anda perlu mendaftar sebagai ahli forum Cekap Komputer,kerana ebook ini hanya untuk ahli cekap komputer sahaja.Harap Maklum.Kata laluan untuk ebook ini ialah cekapkomputer

anda boleh merujuk mengenai ebook ini disini,
http://forum.cekapkomputer.com/viewtopic.php?f=43&t=47

Saturday, July 18, 2009

Microsoft Office 2010Setelah berita kemunculan Windows 7,pada 13 julai yang lalu,Microsoft telah mengumumkan mengenai Microsoft Office 2010...banyak tambahan telah ditambah di dalam Microsoft Office 2010 ini,dikatakan Microsoft Office 2010 ini sesuai untuk sistem operasi Windows XP SP3, Windows Vista dan Windows 7.Microsoft Office 2010 ini dianggarkan akan dikeluarkan pertengahan tahun 2010 nanti...antara tambahan yang ada Microsoft Office 2010 ialah kita boleh save fail document kita dalam bentuk pdf...jadi ini tentu memberi kemudahan kepada mereka yang ingin membuat ebook.

Anda boleh lihat screen shot Microsoft Office 2010 ini pada pautan ini.

Wednesday, July 15, 2009

Sediakah pengguna Xp ke Windows 7 ?
Windows merupakan sistem operasi yang pertama sekali saya gunakan sebelum menggunakan dua OS yang berlainan pada masa kini iaitu Windows 7 Beta dan Ubuntu 9.04.....Pada 2 tahun lalu,kalau tidak silap saya...Microsoft telah mengeluarkan Windows Vista....namun terdapat banyak kelemahan yang dilakukan oleh versi terbaru tersebut pada masa itu...bagi pendapat saya sendiri,Vista seolah-olah dibina untuk kepentingan sesetengah pihak....banyak perkara yang telah dilakukan oleh vista seperti tidak mesra pengguna(pengguna mempunyai kesulitan ketika menggunakan windows vista ini),Vista ini dikatakan cerewet kerana terdapat perisian-perisian terutama perisian yang bukan original tidak dapat diinstall di dalam Vista,kemudian untuk menggunakan sistem operasi ini,anda memerlukan spek komputer yang lebih tinggi...

Disebabkan perkara ini,banyak pengguna Windows yang lama iaitu Windows XP tidak ingin berpindah ke Windows Vista...perbagai cara yang dilakukan untuk memastikan Windows Vista ini dapat dijual termasuk menghentikan penjualan Windows XP original.Windows Vista ini merupakan satu projek gagal dari Microsoft sendiri.....oleh itu tidak heranlah kalau banyak pengguna Windows tidak ingin berpindah ke Windows Vista pada masa itu.

Selepas menyedari kegagalan tersebut,Microsoft akhirnya menyusun beberapa strategi untuk memastikan Windows baru mereka iaitu Windows 7 tidak senasib dengan Windows Vista...Akhirnya pada tahun 2009 ini,anda sendiri boleh mencuba Windows 7 versi Beta.Nampaknya Windows ingin menebus kembali maruah mereka selepas kegagalan mereka terhadap Windows 7.Saya sendiri telah mencuba Windows 7 ni,berbanding dengan Windows Vista....Windows 7 ini kelihatan lebih mesra pengguna dari Windows Vista...banyak perubahan yang telah dibaiki,malah Windows 7 ini dikatakan lebih baik dan lebih cepat dalam segala hal dari Windows XP.Persoalannya,adakah anda akan kekal menggunakan Windows XP atau akan beralih ke Windows 7??saya lihat sendiri jika anda menggunakan Windows 7 ini virus adalah lebih kurang kerana banyak perubahan-perubahan yang telah dijalankan.

Bincangkan di sini : http://forum.cekapkomputer.com/viewtopic.php?f=8&t=46

Monday, July 13, 2009

Tutorial mudah "Folder Options" pada Windows 7

Tentu ada diantara mereka yang baru atau akan menggunakan Windows 7 nanti....baiklah pada post saya kali ini adalah sangat mudah,mungkin ada pengguna-pengguna windows yang menggunakan Windows 7 tercari-cari "Folder Options" pada tetingkap windows anda,Folder Options tersebut bukan hilang...tetapi anda boleh mencarinya pada Control Panel...Jika anda masih menggunakan Windows XP dan bertukar ke Windows 7,perkara ini akan membinggungkan anda sedikit...Tutorial ini adalah sebuah tutorial ringkas khas untuk mereka yang baru belajar menggunakan komputer.

Pertama sekali klik pada butang menu start di desktop Windows 7 anda,kemudian klik pada Control Panel,kemudian klik pada "Appearance and Personalization"

kemudian selepas itu,anda boleh melihat pilihan untuk Folder Options ,klik pada bahagian "Show hidden files and folders"
seperti juga windows XP anda perlu tick kepada bahagian2 yang tertentu....klik di bahagian "Show hidden files,folder and drive.
mudah sekali kan....

Saturday, July 11, 2009

Windows 7 merupakan OS paling murah dalam sejarah Microsoft

Setelah kegagalan windows vista sebelum ini memikat hati pelanggan,microsoft akhirnya akan mengeluarkan versi terbaru windows yang kita tahu iaitu Windows 7 pada tahun 2010...saya sendiri telah mencuba windows 7 versi beta ini dan boleh dikatakan windows 7 ini kelihatan lebih laju,mesra pengguna serta bukan itu sahaja malah harga untuk windows 7 original ini adalah yang termurah dalam sejarah Microsoft!Untuk Windows 7 Home Edition adalah sekitar $50 ,versi Professional dalam $100 dan versi Ultimate adalah sekitar $220.....mengikut sejarah harga windows sebelum ini harga untuk semua versi os Windows adalah sekitar $200 sehingga $320..Kemungkinan ini merupakan cara untuk Microsoft mengubati kekecewaan dan kehampaan pengguna setianya ketika era kemunculan Windows Vista dulu...persoalannya adakah anda akan terus bersama Windows ataupun akan beralih ke Sistem Operasi yang sememangnya percuma seperti Ubuntu?tepuk dada tanya selera....

Gambaran dibawah merupakan analisis harga os untuk Windows

Friday, July 10, 2009

Kemunculan Google Chrome OS!Google akan bersaing dengan Windows!


Setelah sistem operasi seperti Windows,Linux,Mac dan lain-lain masing2 bersaing...kini Google ingin melebarkan sayapnya dengan membina sistem operasi mereka sendiri,setelah beberapa kejayaan Google di dalam dunia maya ini seperti menguasai enjin carian,email(gmail),blog(blogger.com) dan banyak lagi....Sistem operasi google ini kemungkinan besar akan dilancarkan pada tahun 2010...Google dikatakan ingin bersaing dengan sistem operasi yang tidak kurang hebatnya iaitu Microsoft Windows,adakah sistem operasi google ini mampu menewaskan Windows?Sistem operasi terbaru dari google ini dalam blognya juga menyatakan sistem operasi mereka ini adalah lebih laju,sekuriti dan simple.Saya sendiri adalah merupakan peminat enjin carian Google ini,diharapkan sistem operasi google ini lebih stabil dari sistem operasi Windows seperti yang kita harapkan...termasuk juga masalah yang dihadapi oleh Windows berkenaan dengan virus.

Bincangkan di sini : http://forum.cekapkomputer.com/viewtopic.php?f=8&t=9

Petikan dari blog google mengenai Chrome OS,It's been an exciting nine months since we launched the Google Chrome browser. Already, over 30 million people use it regularly. We designed Google Chrome for people who live on the web — searching for information, checking email, catching up on the news, shopping or just staying in touch with friends. However, the operating systems that browsers run on were designed in an era where there was no web. So today, we're announcing a new project that's a natural extension of Google Chrome — the Google Chrome Operating System. It's our attempt to re-think what operating systems should be.

Google Chrome OS is an open source, lightweight operating system that will initially be targeted at netbooks. Later this year we will open-source its code, and netbooks running Google Chrome OS will be available for consumers in the second half of 2010. Because we're already talking to partners about the project, and we'll soon be working with the open source community, we wanted to share our vision now so everyone understands what we are trying to achieve.

Speed, simplicity and security are the key aspects of Google Chrome OS. We're designing the OS to be fast and lightweight, to start up and get you onto the web in a few seconds. The user interface is minimal to stay out of your way, and most of the user experience takes place on the web. And as we did for the Google Chrome browser, we are going back to the basics and completely redesigning the underlying security architecture of the OS so that users don't have to deal with viruses, malware and security updates. It should just work.

Google Chrome OS will run on both x86 as well as ARM chips and we are working with multiple OEMs to bring a number of netbooks to market next year. The software architecture is simple — Google Chrome running within a new windowing system on top of a Linux kernel. For application developers, the web is the platform. All web-based applications will automatically work and new applications can be written using your favorite web technologies. And of course, these apps will run not only on Google Chrome OS, but on any standards-based browser on Windows, Mac and Linux thereby giving developers the largest user base of any platform.

Google Chrome OS is a new project, separate from Android. Android was designed from the beginning to work across a variety of devices from phones to set-top boxes to netbooks. Google Chrome OS is being created for people who spend most of their time on the web, and is being designed to power computers ranging from small netbooks to full-size desktop systems. While there are areas where Google Chrome OS and Android overlap, we believe choice will drive innovation for the benefit of everyone, including Google.

We hear a lot from our users and their message is clear — computers need to get better. People want to get to their email instantly, without wasting time waiting for their computers to boot and browsers to start up. They want their computers to always run as fast as when they first bought them. They want their data to be accessible to them wherever they are and not have to worry about losing their computer or forgetting to back up files. Even more importantly, they don't want to spend hours configuring their computers to work with every new piece of hardware, or have to worry about constant software updates. And any time our users have a better computing experience, Google benefits as well by having happier users who are more likely to spend time on the Internet.

We have a lot of work to do, and we're definitely going to need a lot of help from the open source community to accomplish this vision. We're excited for what's to come and we hope you are too. Stay tuned for more updates in the fall and have a great summer.

Update on 7/8/2009: We have posted an FAQ on the Google Chrome Blog.


Monday, July 06, 2009

Cantikkan ubuntu anda menggunakan Compiz!


Bagi mereka yang ingin atau baru mencuba ubuntu ini,tentu anda mencari cara untuk menjadikan kelihatan menarik dan cantik...ada beberapa program yang anda boleh tambah pada sistem ubuntu anda untuk menjadikan ianya kelihatan menarik...antaranya,anda boleh menggunakan program compiz....Desktop ubuntu anda tentu akan kelihatan menarik dan semestinya menarik minat pengguna OS lain.Seperti yang kita tahu sistem operasi linux ini contohnya ubuntu adalah sebuah sistem operasi yang percuma dan risiko untuk virus Windows yang kian menjadi-jadi ini tentu tidak dapat menjangkiti sistem operasi ini.Baiklah untuk memasang program Compiz ini adalah sangat mudah,ikuti langkah2 di bawah :Pada os ubuntu anda pilih ;

Application > Add/Remove

kemudian satu tetingkap akan keluar,kemudian pada pilihan All kemudian,di bahagian show,pilih " All Available applications".Kemudian di ruangan search,taip "compiz"....kemudian tick ketiga-tiga pilihan yang keluar dari keputusan carian tadi.Dan apply,pastikan komputer anda bersambung dengan talian internet.

Apabila anda sudah siap install program ini,anda boleh mencubanya.

pilih System > Preferences > pilih " CompizCompiz Setting Manager".Kemudian anda boleh klik beberapa bahgian yang anda rasa perlu contoh Desktop cube,Rotate cube dan sebagainya....dan anda boleh cuba hasilnya....Switch windows


Alt + Tab

Arrange and view all active windows on the current workspace/viewport


F12 (toggle); select a window by clicking on it. OLD: use the scale plugin of ccsm (CompizConfig Settings mananger)

Arrange and view all active windows across all workspaces/viewports


F10 (toggle); select a window by clicking on it.OLD: use the scale plugin of ccsm

Arrange and view active windows of the same application


F11 (toggle); select a window by clicking on it. OLD: use the scale plugin of ccsm

Slow motion effects & animations


Shift + F10

Switch to next workspace/viewport


Ctrl + Alt + Left/Right Arrow

Switch to next workspace/viewport and take the active window with you


Ctrl + Shift + Alt + Left/Right Arrow

Rotate desktop cube/prism with the mouse pointer


Ctrl + Alt + Left-click on the desktop and drag

Make active window translucent/opaque (built-in)


Alt + mouse wheel up/down

Make active window translucent/opaque (with the opacity plugin)


Ctrl + Shift + Scroll, or right-click the window's title bar and select Opacity (seems to be absent in current compiz cvs.)

Saturate/desaturate active window


Control + mouse wheel up/down

Zoom in once


Super-key + right-click

Zoom in step-by-step


Super-key + mouse wheel up

Zoom out step-by-step


Super-key + mouse wheel down

Move window


Alt + left-click anywhere on the window's body

Snap window to workspace edges and window borders


Hold down Shift while moving the window

Resize window


Alt + right-click anywhere on the window's body

Water Effect


Ctrl + Super-key (I have to press the Ctrl key first) - (requires the 'water' plugin)

Rain


Shift + F9 (requires the 'water' plugin)

Sunday, July 05, 2009

Jom Download Joomla_1.5.12-Stable-Full_Package!
Joomla_1.5.12 ini baru sahaja dilepaskan pada 2009-06-29 23:00:00 lalu direalisasikan oleh Ian MacLennan.Bagi sesiapa yang tidak mengetahui mengenai joomla ialah,joomla adalah salah satu kemudahan yang kita guna untuk membuat laman web...menggunakan joomla ini tidak susah...template percuma juga banyak disediakan di luar sana...tanya sahaja pakcik Google...bagi mereka yang ingin mendownload joomla 1.5.12 ini bolehlah mendownload joomla ini melalui pautan yang diberikan dibawah.

Klik Disini