Laman blog Cekap Komputer kini telah berpindah ke http://blog.cekapkomputer.com anda boleh mendapatkan info-info dari Cekap Komputer di blog tersebut Photobucket Photobucket

Monday, February 02, 2009

Masalah dengan Perisian IM anda?Jom guna Pidgin..




Mungkin anda pernah mengalami masalah ketika menggunakan perisian seperti YM,IRC,MSN dan sebagainya?Jangan risau terdapat alternatif yang anda boleh lakukan seperti menggunakan perisian lain yang juga berfungsi sama seperti perisian YM,MSN dan sebagainya.(Contoh anda menghadapi masalah dengan perisian Yahoo Messenger anda).
Antara perisian yang anda boleh gunakan ialah Pidgin ,Bagi pengguna Ubuntu tentu sekali biasa menggunakan perisian pidgin ini kerana perisian ini telah tersedia di dalam sistem ubuntu yang cantik ini.Bagi pengguna Windows pulak,anda juga boleh mencuba menggunakan perisian ini.Perisian ini sangat mudah digunakan.

Pidgin (previously called Gaim) is a multi-protocol instant messaging (IM) client for Linux, BSD, MacOS X, and Windows. It is compatible with AIM and ICQ (Oscar protocol), MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu, SILC, GroupWise Messenger, and Zephyr networks.

Pidgin users can log in to multiple accounts on multiple IM networks simultaneously. This means that you can be chatting with friends on AOL Instant Messenger, talking to a friend on Yahoo Messenger, and sitting in an IRC channel all at the same time.

Pidgin supports many features of the various networks, such as file transfer, away messages, typing notification, and MSN window closing notification. It also goes beyond that and provides many unique features. A few popular features are Buddy Pounces, which give the ability to notify you, send a message, play a sound, or run a program when a specific buddy goes away, signs online, or returns from idle; and plugins, consisting of text replacement, a buddy ticker, extended message notification, iconify on away, spell checking, tabbed conversations, and more.


Download :

http://www.filehippo.com/download_pidgin/


6 comments:

@LiYaNNuaR said...

thanks... lusa nak torai kat ofis...
situ YM kena bar... huhuhu... biasa pake meebo.. tak pun ebuddy... x jalan gaks... bole on9 cuma byk sangkot2 la...

E_peace6679 said...

try la dulu ok x benda nie....aku guna gak benda nei...ok jer simple....

19zim said...

Dulu 19zim memang suke software ni sebab boleh run banyak2 account serentak... Siap boleh chat IRC lagi... tapi skang da takleh gune sebab proxy univ 19zim dah block access software nih...

Latest post Belajar Dengan Bebudak

Anonymous said...

cam ne nak pakai benda ni... aku cuba xde pape pun... leh ajar satu persatu... ct851008@yahoo.com.my

bedot said...

kongsikan blog di Direktori Blog Bahasa Melayu

Cik Amoi said...

aku pakai digsby.. XD
siap leh tukar2 themes dia..hihi