Laman blog Cekap Komputer kini telah berpindah ke http://blog.cekapkomputer.com anda boleh mendapatkan info-info dari Cekap Komputer di blog tersebut Photobucket Photobucket

Friday, October 31, 2008

Perisian percuma Notepad++!

Bagi mereka yang selalu membuat website atau berdepan dengan sebarang coding-coding,anda tentu biasa menggunakan perisian notepad yang anda sendiri tahu mempunyai banyak fungsi dan kegunaan bukan sahaja hanya untuk mengisi sebuah text di dalamnya.Notepad juga yang disertakan bersama-sama sistem windows ini telah digunapakai oleh windows sejak versinya sebelum ini lagi,dengan notepad kita boleh membuat fail berformatkan .bat .inf dll.Untuk mengetahui lebih lanjut tetang sejarah penggunaan notepad nie rujuk Disini.

Bagi mereka yang mengemari menggunakan perisian ini,anda boleh menggunakan satu lagi perisian percuma ini yang berfungsi sama dengan perisian notepad ini...Apa yang menariknya perisian ini memudahkan kita apabila membaca kode-kode seperti html dan sebagainya.

Perisian yang dimaksudkan ialah Notepad++ ,

Artikel dari Laman web notepad++ :

Notepad++ is a free (as in "free speech" and also as in "free beer") source code editor and Notepad replacement that supports several languages. Running in the MS Windows environment, its use is governed by GPL Licence.

Based on a powerful editing component Scintilla, Notepad++ is written in C++ and uses pure Win32 API and STL which ensures a higher execution speed and smaller program size. By optimizing as many routines as possible without losing user friendlyness, Notepad++ is trying to reduce the world carbon dioxide emissions. When using less CPU power, the PC can throttle down and reduce power consumption, resulting in a greener environment.

This project is mature. However, there may be still some bugs and missing features that are being worked on. If you have any questions or suggestions about this project, please post them in the forums. Also, if you wish to make a feature request, you can post it there as well. But there's no guarantee that I'll implement your request.

You're encouraged to translate Notepad++ into your native tongue if there's not already a translation present in the Download Section. And if you want, help translating Notepad++ official site into your native tongue would be greatly appreciated.

I hope you enjoy Notepad++ as much as I enjoy coding it.


Anda boleh mendownload perisian ini di notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm ataupun di laman-laman yang menawarkan perkhidmatan memuatturun perisian ini.

Monday, October 20, 2008

Permainan Conquer Online 2 yang menyeronokkan!

Bagi mereka yang mengemarkan permainan Online anda harus mencuba Conquer Online .Dalam permainan ini,anda akan diberikan seorang watak yang anda boleh pilih samada Archer,Warrior dan Trojan.Apa yang anda harus lakukan ialah meningkatkan level watak pemain anda supaya menjadi lebih kuat..Saya yakin permainan ini pasti memberi anda satu keseronokan!

Pertama sekali,Daftar akaun untuk watak anda secara Percuma di sini.username akaun tidak semestinya menjadi nama watak yang anda gunakan dalam permainan ini.

Kemudian Download fail untuk fail permainan Online Conquer Online secara percuma ini di http://co.91.com/downloads/client.shtml

Atau download terus disini ----> Klik Disini (Besar fail ini dalam 400 mb keatas)

kemudian,download fail patch untuk permainan Online ini,Disini
http://co.91.com/downloads/patch.shtml (Saiz fail ini kurang dari 1mb )

Kemudian Paste patch ini di dalam folder conquer Online ini.Selalunya di C:\Program Files\Conquer 2.0

Dan sedia untuk bermain....


Terdapat server-server yang anda boleh pilih dan setiap server ini ada berlainan pemain...Server yang saya biasa gunakan ialah server Aquarius(Rujuk Gambarajah dibawah).kemudian isikan username dan password anda.


Anda boleh pilih watak apa yang anda inginkan,terpulang kepada anda samada Archer,Warrior ataupun Trojan...setiap watak-watak ini ada kelebihannya tersendiri,Ohya Permainan ini bukan hanya untuk lelaki sahaja terdapat juga watak2 untuk perempuan dalam permainan ini.
Anda boleh memilih watak anda samada ingin bertubuh besar ataupun kecil.Faktor ini tidak mempunyai kaitan dengan kekuatan watak anda.kemudian isikan nama untuk watak anda disini.Kemudian klik Create the character. Dan kemudian Klik butang OK jika suda selesai mengisinya.
Kemudian relogin ke akaun watak anda semula.Dan kemudian apabila anda telah masuk ke dalam permainan online ini,anda akan berada di sebuah tempat....Anda boleh menggunakan butang CTRL + Klik pada butang kiri tetikus anda dan pergi ke sebelah kanan.

Kemudian anda akan berjumpa dengan seseorang di atas jambatan.Klik padanya untuk melihat Mesejnya..dan lihat jika dia menyuruh anda berjumpa dengan seseorang.Kemudian jika mesej seperti dibawah ini keluar,pilih "Show Me To Twin City"


Anda akan dibawah ke bandar Twin City,disinilah permulaan kehidupan watak anda yang sudah pasti membuat anda berasa seronok dengan pemainan ini!Untuk permulaan anda boleh pergi ke luar kota Twin City dan bunuh ayam-ayam untuk menaikkan level anda...Akan bersambung....

Antara Screenshot yang dikongsikan oleh pemain-pemain yang lain.
http://fanarts.conqueronline.com/

Thursday, October 16, 2008

Memberi sedikit effect perkataan menggunakan Adobe Photoshop!

Pada post kali ini saya memberi anda sedikit info yang sangat mudah iaitu cara untuk memberi sedikit effect kepada sesuatu perkataan menggunakan perisian Photoshop.Tentu banyak diluar sana telah mengetahui cara ini,dan kita beri peluang kepada mereka yang belum mengetahui cara mudah ini. :)

Pertama sekali anda mesti mempunyai perisian Photoshop ini,perisian ini adalah berbayar.(Terpulang kepada individu bagaimana mendapatkan perisian tersebut...hehe...).Kemudian buka perisian tersebut.


Buka sesuatu gambar anda ataupun klik "new" untuk mendapat satu ruangan untuk mengedit.
Kemudian klik pada ikon berhuruf "T" untuk membolehkan anda menghasilkan sesuatu perkataan.

Kemudian right klik pada layer perkataan anda tadi seperti gambarajah dibawah.kemudian klik pada Blending Options.
Kemudian anda perlu tick beberapa bahagian dan anda akan dapat melihat effect pada perkataan anda tadi.Contohnya anda boleh tick pada Drop Shadow,Inner Shadow,Outer Shadow,Bevel and Emboss.Kemudian anda akan mendapat hasilnya! mudahkan?

Perisian Winpatrol yang berguna untuk anda!

Perisian Winpatrol ini adalah berguna kepada kita untuk meningkatkan lagi keselamatan pada komputer kita.Anda boleh mendapatkan perisian ini dalam versi percumanya di laman web rasminya http://www.winpatrol.com/download.html ataupun anda juga boleh download perisian versi percuma tersebut di http://www.filehippo.com/download_winpatrol/ .

Apakah kegunaan perisian Winpatrol ini?
Perisian Winpatrol akan membantu meningkatkan lagi keselamatan pada komputer anda dari program-program jahat.Apabila sesuatu program dipasang ke dalam komputer kita,perisian ini akan meminta kebenaran kita untuk membenarkan program tersebut dijalankan ataupun tidak.Fungsi seperti ini membantu kita untuk menjaga keselamatan komputer kita dari ancaman mereka yang tidak bertanggungjawab.Selain itu,perisian berguna ini juga turut memberitahu kita jika terdapat sesuatu perubahan pada sistem komputer anda.


Cara install perisian Winpatrol ini.Download perisian tersebut seperti pautan yang diberi di atas.kemudian install perisian tersebut seperti biasa.Next.


Klik Butang Install.

Kemudian Klik butang Finish.

setelah selesai pemasangan tersebut,anda akan lihat satu ikon winpatrol ini pada taskbar komputer anda.

Selamat Mencuba!

Wednesday, October 08, 2008

Periksa kelajuan internet anda!

Terdapat beberapa laman web yang menawarkan khidmat untuk memeriksa kelajuan internet anda,antara laman web yang berguna anda boleh cuba ialah http://www.speedtest.net/

Contoh yang anda akan dapat lihat sambungan internet anda ialah :


Cubalah sekarang!

Monday, October 06, 2008

Rekabentuk menarik Yahoo! Messenger 9.0!

Bagi mereka-mereka yang masih menggunakan Yahoo Messengger versi lama anda perlu menaiktaraf versi YM anda ke versi yang terkini,kerana terdapat fungsi2 serta reka bentuk yang menarik ditawarkan oleh Yahoo! Messenger 9.0 terkini...


antara "skin" menarik yang disediakan pada
Yahoo! Messenger 9.0 ini:Jika anda "minimize" YM anda....anda akan mendapat mesej dari rakan anda melalui popup kecil(seperti gambar dibawah) apabila rakan anda mengirim satu mesej kepada anda.

Terdapat banyak lagi fungsi menarik yang ada pada YM versi terkini ini...Jadi gunakan YM versi terbaru.Anda boleh Download Yahoo Messenger versi terkini di :
Download Disini

atau pergi ke Website http://messenger.yahoo.com/