Laman blog Cekap Komputer kini telah berpindah ke http://blog.cekapkomputer.com anda boleh mendapatkan info-info dari Cekap Komputer di blog tersebut Photobucket Photobucket

Thursday, March 26, 2009

Tip memeriksa Power Supply anda !

Baiklah pada post kali ini saya akan berkongsi ilmu kepada anda mengenai cara mudah untuk memeriksa "Power Supply" anda samada ianya masih berfungsi dengan baik ataupun sebaliknya.....power supply ini adalah penting untuk PC kita.
Bagi mereka yang baru berjinak2 dengan dunia "Membaiki komputer",tip ini adalah sangat berguna....Bayangkan situasi ini,Anda diminta untuk memeriksa sebuah PC,dan masalah yang dihadapi oleh komputer tersebut,ia langsung tidak dapat dihidupkan seperti sediakala.Jika komputer tersebut langsung tidak dapat dihidupkan,ada kemungkinan masalah tersebut disebabkan oleh Power Supply,Kabel power,Motherboard atau sambungan wayar butang "ON" pc tersebut.Jika dalam situasi ini,anda perlu tumpukan masalah keempat-empat bahagian ini.

Baiklah kembali kepada tajuk topik kita pada post kali ini,saya akan tunjukkan beberapa cara untuk memeriksa Power Supply anda.
Gambar 1 :Mr Aizat sedang memegang Power Supply untuk diperiksa.

antara peralatan-peralatan yang terlibat dalam kerja memeriksa Power Supply ini ialah :1 - Power Supply(230v)
2 - Wayar Kecil atau dawai (yang boleh mengalirkan arus eletrik)
3 - Kabel Power untuk power supplyLihat gambarajah di atas,anda boleh lihat ada dua wayar hijau dan hitam di sebelahnya.apa yang kita akan lakukan ialah kita akan sambungkan kedua-dua wayar ini menggunakan wayar kecil atau dawai.seperti gambarajah dibawah.

sambungkan wayar atau dawai tersebut seperti gambarajah di bawah.pastikan anda menyambungkan wayar hijau dan hitam di tempat yang betul untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.dan pastikan Power Supply tersebut belum disambungkan dengan bekalan eletrik.

apabila sudah selesai,hidupkan power supply tersebut.....dan jika power supply tersebut masih berada dalam keadaan baik,kipas power supply tersebut akan berfungsi seperti biasa..

Mudahkan??sila lakukan cara di atas seperti yang ditunjukkan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Pihak Cekapkomputer.blogspot.com tidak bertanggungjawab diatas sebarang kerosakan diatas kecuaian pembaca ketika mempraktikkan langkah-langkah ini.

Thursday, March 12, 2009

Mengembalikan fail-fail office .doc anda yang hilang akibat virus!

Sejak kebelakangan ini ancaman virus kian menjadi-jadi,kehadiran virus-virus ini bukan sahaja menganggu tugas harian kita malah boleh menyebabkan kerugian bagi syarikat-syarikat yang diserang ancaman virus ini...
Antara jenis serangan virus baru-baru ini ialah menyembunyikan fail-fail Office Word anda,kemudian virus ini akan mengklonkan dirinya meniru nama fail-fail office yang disembunyikannya ini.Fail-fail office yang disembunyikannya selalu ialah fail-fail yang berformatkan .doc .
Tentu anda berasa sedih jika fail yang anda siapkan berhari-hari hilang dengan sekelip mata sahaja akibat virus ini....Pada pandangan saya sendiri,virus pada tahun ini lebih ganas dari sebelum ini...Virus pada tahun ini lebih banyak menyusahkan kehidupan harian kita dan menggangu kerja kita....
Kembali kepada tajuk post kita hari ini,ada satu cara untuk anda mengembalikan fail-fail anda yang disembunyikan oleh virus-virus ini,selalunya virus ini menggunakan fungsi "super hidden" kepada fail-fail anda supaya anda tidak boleh mencari fail-fail anda semudahnya....
Baiklah,cara yang saya tunjukkan ini adalah sangat mudah supaya anda boleh mengembalikan fail-fail .doc anda kepada yang asal.

1. Pertama sekali,buka program notepad yang ada di dalam sistem komputer anda.
2. Kemudian,di dalam notepad tersebut,tuliskan seperti yang di bawah ini.

attrib -s -h

Selepas itu,save fail tersebut sebagai cekapkomphidden.bat ataupun apa-apa nama fail.

caranya ialah ,pergi ke File --> Save as --> cekapkomphidden.bat --> Save
(jika fail anda yang hilang tersebut berada di dalam pendrive,save fail tersebut ke dalam pendrive)

selepas itu,cari fail cekapkomphidden.bat di dalam pendrive anda tersebut dan double klik cekapkomphidden.bat tersebut.

Jika fail-fail .doc anda yang hilang tersebut berada d dalam suatu folder di pendrive anda,"copy" cekapkomphidden.bat ke dalam folder tersebut dan double klik ia,dan cuba lihat jika fail-fail anda telah kembali ke keadaan asal.


Sila tinggalkan komen anda mengenai keputusan yang anda dapat...

Friday, March 06, 2009

Berhati-hati dengan virus sality.y !!

Dalam beberapa hari ini,banyak virus yang tidak ketahui muncul....dan kebanyakan virus2 baru yang muncul ini bertindak lebih ganas dan berbahaya.... Antara kerosakan2 yang dilakukan oleh virus-virus ini ialah merosak sistem menyebabkan anda tidak dapat memasuki Safe Mode,menjangkiti & merosak program-program .exe dan banyak lagi.
Antara virus-virus yang berbahaya,kritikal dan baru pada masa kini ialah virus w32_sality.y .Mengapakan virus ini dikatakan berbahaya kepada pengguna?Berbeza dengan virus lain,virus ini menjangkiti & merosakkan program-program .exe , Sudah tentu program-program anda seperti Antivirus,remover dan yang lain-lain akan dijangkiti oleh virus ini.Virus ini juga merosakkan Safe Mode anda(akan keluar Blue Screen ketika anda memasuki safe mode anda),Selain itu Regedit & Task Manager tidak dapat berjalan seperti biasa.

Info Mengenai Virus Sality ini :

Methods of propagation:
• Local network
• Mapped network drives


Aliases:
• Symantec: W32.Sality.AE
• Mcafee: W32/Sality.gen
• Kaspersky: Virus.Win32.Sality.aa
• TrendMicro: PE_SALITY.JER
• F-Secure: Virus.Win32.Sality.aa
• Sophos: W32/Sality-AM
• Panda: W32/Sality.AK
• VirusBuster: Sality.AQ.Gen
• Bitdefender: Win32.Sality.OG


Platforms / OS:
• Windows 95
• Windows 98
• Windows 98 SE
• Windows NT
• Windows ME
• Windows 2000
• Windows XP
• Windows 2003


Side effects:
• Lowers security settings
• Registry modification

File infection
Method:

This memory-resistent infector remains active in memory.
70.000

• .EXE


Buat Masa ini saya belum dapat memastikan cara yang terbaik untuk membuang virus ini,Jika anda memformat laptop/Pc anda...Pastikan selepas itu anda tidak klik sebarang program .exe dari External atau partition seperti antivirus dan lain-lain.Anda boleh mencuba Sality Remover AVG untuk membuang virus ini,ataupun anda boleh menggunakan avira untuk scan komputer anda,dan pilih "repair" supaya program-program .exe anda tidak dibuang dan dapat dibaiki,apa yang saya lihat...terdapat beberapa program .exe anda tidak dapat digunakan selepas terkena virus yang berbahaya ini.

Saya akan menerangkan lebih lanjut mengenai virus ini dari semasa ke semasa...