Laman blog Cekap Komputer kini telah berpindah ke http://blog.cekapkomputer.com anda boleh mendapatkan info-info dari Cekap Komputer di blog tersebut Photobucket Photobucket

Saturday, April 05, 2008

Membuat Dailer dengan cara mudah untuk streamyx dan ISP lain...

Post kali ini saya akan tunjukkan kepada anda bagaimana membuat dailer sendiri.Ini khas untuk mereka yang kurang mahir komputer.Bagi yang dah tahu tu,x rugi anda belajar kembali,ilmu yang diberi inikan percuma hehe :)

Cuba anda ikuti kisah ini,anda seorang yang kurang mahir dan baru berjinak-jinak menggunakan komputer...dan anda teringin melanggan streamyx di rumah anda.Oleh kerana anda tidak tahu memasang dailler sendiri di komputer anda,anda terpaksa menambah duit tambahan rm80- rm100 sebagai cas tambahan pemasangan dailler ke komputer anda,Padahal jika cara ini cukup mudah dan simple.Jika anda tahu cara ini,tentu anda tidak perlu menghabiskan wang ringgit anda lagi.

Baiklah disini saya akan tunjukkan caranya satu-persatu kepada anda bersama gambarajah supaya anda lebih memahaminya.

  • Langkah pertama Pergi ke Start Menu > All Program > Accessories Communications > New Connection Wizard.  • Langkah kedua,Tetingkap New Connection Wizard akan terbuka dan klik butang Next.Pilih option set up a home or small office network dan klik Next.
  • Klik pada Create a new connection dan Klik butang Next.  • Pilih “set up my connection manually” dan kemudian klik pada butang Next.  • Pilih “connect using a broadband connection that requires a user name and password” dan kemudian klik Next.
  • Pada ISP Name,tulis nama ISP anda contoh tulis Streamyx.dan kemudian klik Next.  • Masukkan User name @ ID streamyx anda dan password.contoh.

· User name :StreamyxUserID@streamyx <---contoh

· Password : ******

· Confirm Password : *****
· Tandakan kotak Add a shortcut untuk ke desktop computer anda dan klik finish.· Selesai! Begitu mudahkan,Jadi anda tidak fikir ke?benda yang mudah begini anda perlu menghabiskan wang dan ringgit anda untuk mengupah seseorang untuk membuat dailler ini.hehehe...selamat menambah ilmu di Cekap Komputer dot blogspot dot com.

1 comments:

Moch.Rasyid said...

Wahhh....keren neh infonya...makasih ya.... :D